+31 6 29540828 info@cubica3.nl

      De luchtkwaliteit in een kinderdagverblijf is belangrijk voor de gezondheid van kinderen en volwassenen die er tijd doorbrengen. Er zijn veel factoren die de luchtkwaliteit in een kinderopvang kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan de temperatuur, luchtvochtigheid, de kwaliteit van het ventilatiesysteem en zelfs het soort bouwmateriaal dat gebruikt is. Als ouder wil je dat je kind veilig is op de kinderopvang. Daarom vertellen wij je in dit artikel meer over hoe je de luchtkwaliteit op de kinderopvang kunt controleren en welke vragen je kunt stellen voordat je kindje naar de kinderopvang gaat. Zo kun je je kindje met een gerust hart naar de kinderopvang sturen. 

      luchtkwaliteit op de kinderopvang

      Waarom goede luchtkwaliteit op de kinderopvang essentieel is  

      Een optimale luchtkwaliteit is in de kinderopvang erg belangrijk. De lucht die we inademen heeft namelijk een grote invloed op onze gezondheid en ons welzijn. Het is een factor die de ontwikkeling van de longen en het immuunsysteem van kinderen kan beïnvloeden, evenals de ontwikkeling van bacteriën en virussen.

      Slechte ventilatie kan leiden tot hoge CO2 niveaus in het binnenmilieu, wat hoofdpijn en duizeligheid kan veroorzaken. Te hoge temperaturen kunnen leiden tot uitdroging door transpiratie. Zeker als het activiteitenniveau van kinderen in de zomermaanden hoger is. Hoge luchtvochtigheid kan leiden tot schimmelgroei door condensatie op koude oppervlakken of bouwmaterialen. Is de ventilatie op de kinderopvang in orde en is het gebouw goed geïsoleerd? Dan is het mogelijk om deze problemen te voorkomen. 

      kinderdagverblijven zijn gevoelige bestemmingen

      In een notendop betekent dit dat de overheid regels heeft opgesteld voor de luchtventilatie op de kinderopvang. Omdat kinderen extra gevoelig zijn voor luchtvervuiling worden kinderdagverblijven in het Besluit Gevoelige bestemmingen luchtkwaliteit aangemerkt als gevoelige bestemming. Hierdoor moeten kinderdagverblijven zich aan de volgende eisen en normen houden: 

      • Afstandseisen uit het Besluit gevoelige bestemmingen of het gemeentelijk beleid
      • Beginsel van goede ruimtelijke ordening 
      • Normen voor luchtkwaliteit 
      • Normen voor afstand tot rijkswegen

      Omdat kinderdagverblijven gevoelige bestemmingen zijn, moet het gebouw minstens 50 meter van provinciale wegen en 300 meter van rijkswegen verwijderd zijn. 

      Tips voor ouders van kinderen die naar het kinderdagverblijf gaan

      Als je kindje naar het kinderdagverblijf gaat is het allereerst belangrijk om te vragen naar de mate van ventilatie in het gebouw. Inmiddels is de installatie van mechanische ventilatie en een CO2 meter verplicht voor kinderdagverblijven. Dit moet ervoor zorgen dat de luchtkwaliteit gewaarborgd wordt in het gebouw.

      Hiernaast is het voor ouders mogelijk om inzicht te krijgen in de huidige luchtkwaliteit in jouw omgeving. Dit doe je met de NSL-Monitoringstool of GCN-kaarten. Is de luchtkwaliteit in jouw omgeving erg slecht, omdat je bijvoorbeeld in het centrum van Amsterdam woont? Dan is de kans groot dat de ramen op het kinderdagverblijf dicht blijven. Het kan geen kwaad om hier informatie over op te vragen bij het kinderdagverblijf. 

       

      Pin It on Pinterest

      Share This