+31 6 29540828 info@cubica3.nl

   Als je aan luchtvervuiling denkt, denk je misschien aan drukke steden. Je ziet je huis niet vaak als onderdeel van het probleem. Het schokkende feit is dat de luchtkwaliteit in huis over het algemeen tussen de twee en vijf keer meer vervuild is dan de lucht buiten. Sommige factoren kunnen binnenlucht tot 100 keer giftiger maken dan de buitenomgeving.

   Wat veroorzaakt een slechte luchtkwaliteit in huis?

   Hoewel roken en het verbranden van vaste brandstof in huis twee belangrijke bronnen van luchtvervuiling binnenshuis zijn, zijn ze niet de enige. Isolatie die asbest bevat, kan worden ingeademd als deze verslechtert.

   Voor veel mensen zijn die oorzaken geen probleem. Enkele van de andere veelvoorkomende oorzaken van een slechte luchtkwaliteit binnenshuis zijn:

   • Meubilair
   • Vloeren en vloerbedekking
   • Schoonmaakproducten
   • Luchtverfrissers
   • Hobby producten
   • Schoonheidsproducten en producten voor persoonlijke verzorging
   • Gastoestellen
   • Vochtigheid
   • Buitenverontreinigingsbronnen, zoals smog, radon en pesticiden
   • Centrale HVAC-systemen
   • Luchtbevochtigers
   • Dierlijke allergenen

   Bepaalde producten van geperst hout worden bij elkaar gehouden met giftige lijmen. Deze chemicaliën zijn te vinden in nieuwe kasten, bureaus, dressoirs en andere stukken en verslechteren de luchtkwaliteit in huis.

   luchtkwaliteit in huis

   Vloeren, stoffering en tapijten kunnen schadelijke chemicaliën afgeven. Volgens een onderzoek naar consumptiegoederen kunnen veel geuren die worden aangetroffen in wasmiddelen, geurkaarsen en schoonmaakproducten reageren met het milieu en giftige stoffen in huis produceren.

   Vocht speelt een grote rol bij de luchtkwaliteit binnenshuis. Een hoge luchtvochtigheid helpt schimmels, allergenen en huisstofmijten te gedijen. Wanneer sommige mensen schimmelsporen aanraken of inademen, reageren ze met symptomen die lijken op verkoudheid.

   Schimmel kan astma-aanvallen veroorzaken. Het kan ook vertraagde symptomen veroorzaken, waardoor het moeilijk is om de oorzaak van gezondheidsproblemen aan te wijzen.

   Hoe beïnvloedt de luchtkwaliteit in huis de gezondheid van kinderen?

   Veel studies hebben gekeken naar het verband tussen milieuvervuiling buitenshuis en astma. Onderzoekers beginnen echter pas de effecten te ontdekken van een slechte luchtkwaliteit binnenshuis op de ademhalingsconditie.

   Astma houdt kinderen meer van school dan welke andere chronische ziekte dan ook. Zelfs als hun symptomen mild zijn, kunnen studenten met allergieën en gevoeligheid voor schimmel, meeldauw en stof medicijnen gebruiken die hun leervermogen verstoren. Onderzoek toont aan dat luchtvervuiling binnenshuis meer gevolgen kan hebben voor kinderen met een verminderde longfunctie dan voor luchtvervuiling buitenshuis.

   Zelfs als leerlingen geen astma hebben, ademen ze sneller dan volwassenen. De EPA zegt dat een baby van drie maanden oud 35 keer meer lucht binnenkrijgt dan een volwassene. De longen van kinderen ontwikkelen zich ook snel tot ver in de adolescentie.

   Omdat de meeste kinderen minstens zeven uur per dag naar school gaan, is het essentieel om na te denken over de reinheid van de lucht die ze inademen. De EPA houdt wel rekening met het verschil tussen de manier waarop kinderen en volwassenen reageren op gevaren voor het milieu.

   Wat is de invloed van een slechte luchtkwaliteit op de gezondheid van ouderen?

   Vooral mensen ouder dan 65 zijn vatbaar voor ademhalings- en cardiovasculaire problemen. Een slechte luchtkwaliteit binnenshuis kan deze omstandigheden verergeren en het risico op complicaties vergroten.

   Naarmate de levensverwachting toeneemt, wonen meer mensen in instellingen voor geassisteerde zorg. Twee van de meest voorkomende aandoeningen van de luchtwegen bij ouderen zijn COPD en bronchiale astma. Irriterende stoffen in de lucht kunnen ervoor zorgen dat de reeds ontstoken longen van deze personen harder werken dan zou moeten.

   Een studie toonde aan dat het toevoegen van luchtfilters aan de slaapkamer een verschil maakte bij oudere personen die geen medicatie namen voor luchtweg- of longaandoeningen. Een andere studie stelde vast dat mensen van 60 tot 75 jaar een verbetering van 8 procent in de vaatfunctie zagen na twee dagen filteren van de lucht in hun huis.

   Het is vooral belangrijk om te focussen op het verbeteren van de kwaliteit van de lucht in omgevingen waar mensen wonen wier gezondheid en immuniteit al in gevaar zijn.

   luchtkwaliteit in huis

   Hoe kun je de luchtkwaliteit verbeteren?

   Ventilatie is een van de sleutels tot het verbeteren van de lucht die je binnenshuis inademt. Een correct geïnstalleerde HVAC kan de opbouw van verontreinigende stoffen helpen voorkomen. Zo kan er voldoende ventilatie in jouw gehele pand.

   Een professionele HVAC-installateur kan je helpen bij het evalueren van jouw centrale airconditioningsysteem en leidingen om te bepalen of de apparatuur de schoonst mogelijke lucht levert. Een HVAC-systeem met de juiste afmetingen voor de ruimte zal het beste werk leveren bij het leveren van nieuwe lucht en het ontvochtigen van de omgeving. Regelmatig onderhoud van de airconditioning kan ook helpen voorkomen dat bacteriën en schimmels zich ophopen die luchtkwaliteitsproblemen kunnen veroorzaken.

   Enkele andere dingen die je kunt doen om de luchtkwaliteit binnenshuis te verbeteren, zijn:

   • Zorg voor een goede ventilatie rond brandbare apparaten.
   • Zorg ervoor dat jouw wasdroger direct naar buiten ventileert.
   • Bewaar geen chemicaliën, oplosmiddelen, reinigingsmiddelen, benzine of pesticiden in de woonruimte.
   • Beperk het gebruik van brandbare stoffen, waaronder sigaretten, roosters binnenshuis en kaarsen.
   • Open ramen bij gebruik van reinigingsmiddelen, oplosmiddelen en chemicaliën.
   • Laat de afzuigventilator van je badkamer 45 minuten draaien na het douchen.
   • Houd het HVAC-systeem, apparatuur en leidingen schoon.

   Werken luchtfilters?

   Luchtfilters kunnen in jouw centrale airconditioningsysteem worden geïnstalleerd om fijnstof op te vangen terwijl de lucht circuleert. Het is belangrijk om een ​​balans te vinden tussen efficiëntie en kwaliteit in luchtreinigers. Een stofzuiger die snel lucht doorlaat, maar niet genoeg materiaal opvangt, werkt niet beter dan een stofzuiger met een lage luchtcirculatie, maar houdt de vervuiling goed vast.

   Luchtreinigers kunnen fijnstof uit de lucht verwijderen, maar geen gasvormige gifstoffen. Natuurlijke bronnen van fijnstof zijn onder meer puin van planten en dieren, bacteriën, sporen en pollen. Door de mens veroorzaakte bronnen zijn onder meer bijproducten van verbranding en koken. Je kunt ook fijnstof aan de omgeving toevoegen door te vegen of door andere activiteiten uit te voeren die stof aan de lucht toevoegen.

   Tafelluchtreinigers zijn mogelijk niet behulpzaam bij het verwijderen van vuil uit de lucht. De beste manier om de lucht te reinigen, is om te voorkomen dat deze überhaupt vervuild raakt. Het richten op de bron is de meest effectieve methode om verontreinigende stoffen te verminderen.

   Pin It on Pinterest

   Share This