De gevolgen van de opwarming van de aarde zijn zichtbaar en we worden allemaal met onze neus op de feiten gedrukt. Het is daarom ook niet vreemd dat veel mensen zich ineens afvragen of hun mechanische ventilatiesysteem wel goed is voor het milieu. In dit artikel vertellen wij je meer over wat mechanische ventilatie precies doet en beantwoorden wij de vraag: is ventileren goed voor het milieu?

mechanische ventilatie en het milieu
Mechanische ventilatie vind je in verschillende vormen en formaten. Ventilatiesystemen doen in essentie hetzelfde als het openzetten van een raam: het zorgt ervoor dat frisse lucht naar binnen kan en luchtcirculatie wordt gestimuleerd. Omdat vervuilde lucht sneller de ruimte kan verlaten zorgt dit ervoor dat wij en onze huizen gezond blijven. Stof en schimmels krijgen bijvoorbeeld minder kans om zich te ontwikkelen.
CO2 ophoping wordt ook voorkomen met mechanische ventilatie. Door mechanische ventilatie komt er koele, frisse en droge lucht naar binnen. Dit klinkt misschien onaangenaam maar droge lucht warmt sneller op. In de wintermaanden zorgt dit ervoor dat je minder hard hoeft te stoken om het huis op te kunnen warmen en dat zorgt weer voor minder uitstoot.
Een té droge lucht is niet aangenaam maar gelukkig is er ook een oplossing voor het maximaliseren van de luchtvochtigheid in huis. Door een mechanisch ventilatiesysteem te kiezen met warmteterugwinning zorg je ervoor dat warmte en vocht worden gevangen. Vervolgens worden de gevangen warmte en vocht gebruikt om de temperatuur én de luchtvochtigheid op peil te houden. In principe zorg je dus voor een constante recycling cyclus van lucht, vocht en warmte.
Omdat een mechanisch ventilatiesysteem frisse, droge lucht naar binnenhaalt zorg je in combinatie met een goede isolatie voor een aangenaam binnenklimaat. Het zorgt er ook voor dat je minder uitstoot. Hierdoor kun je jouw ecologische voetafdruk verkleinen. Al met al heeft kiezen voor een mechanisch ventilatiesysteem meer voordelen dan nadelen.

Is ventileren goed voor het milieu?
Ventileren is zeker niet slecht voor het milieu. Maar op het moment dat je grijze stroom gebruikt om het systeem te laten werken, kun je nog steeds stellen dat het apparaat niet goed is voor het milieu. Wil je zeker wilt weten dat de uitstoot van het systeem zo laag mogelijk blijft? Dan kun je het beste kiezen voor een mechanisch ventilatiesysteem met een CO2 meter. Hierbij wordt een slimme CO2 meter met het mechanische ventilatiesysteem gecombineerd voor een optimaal binnenklimaat.
Een mechanisch ventilatiesysteem met CO2 meter meet constant de luchtkwaliteit. Wanneer het CO2 gehalte in een ruimte te hoog wordt dan zal het systeem harder ventileren. Is er niemand thuis en is het CO2 gehalte laag in de ruimte, dan zal de ventilatie zachter blazen. Door deze ontwikkeling in ventilatiesystemen is mechanische ventilatie zo milieuvriendelijk mogelijk. Door mechanische ventilatie te combineren met groene stroom ben je helemaal goed op weg naar een minimale ecologische voetprint.
Wil je overstappen naar een WTW unit of een mechanisch ventilatiesysteem met een slimme CO2 meter? Neem nu contact met ons op voor meer informatie en begin direct met besparen.