Als we het over ventilatie hebben, is het belangrijk om onderscheid te maken tussen natuurlijke en mechanische systemen. Bij natuurlijke ventilatie wordt de lucht uitgewisseld met frisse lucht van buiten, via openstaande ramen of deuren. In dit geval verbruik je dus helemaal geen energie. Mechanische systemen zijn systemen die ventilatoren of andere apparaten gebruiken om lucht van de ene plaats naar de andere in een gebouw te verplaatsen. In dit geval verbruik je wel energie. In dit artikel geven wij antwoord op de vraag hoeveel energie kost ventileren? Zodat je je in deze rumoerige tijden kunt voorbereiden op de energiekosten van je mechanische ventilatie.

Hoeveel energie kost ventileren?
Ventilatie is het proces waarbij verse lucht wordt toegevoerd aan een ruimte. Ventilatie wordt meestal bereikt door het gebruik van mechanische ventilatiesystemen. Ventilatiesystemen zijn een essentieel onderdeel van duurzaam ontwerp en beheer van gebouwen. Het kan worden gebruikt om de luchtkwaliteit binnenshuis te regelen, thermisch comfort te bieden, de productiviteit te verbeteren en het energieverbruik te verlagen. Is je woning of bedrijfspand namelijk te vochtig of juist te droog, dan heeft dit direct invloed op je energierekening.
Een mechanisch ventilatiesysteem zuigt vervuilde lucht uit een ruimte en verplaatst deze lucht met schone buitenlucht. Dit proces kost veel energie, maar je kunt dit verminderen door warmteterugwin ventilatoren (WTW) en energieterugwinningsventilatoren (WVV) te laten installeren. De kosten van ventilatie kun je berekenen door het totale aantal uren per jaar dat het systeem aan staat te vermenigvuldigen met de kosten per kilowattuur. De kosten zijn afhankelijk van een aantal factoren.
Waar hangen de kosten vanaf?
De kosten van je mechanische ventilatiesysteem zijn afhankelijk van verschillende factoren. Allereerst is het type woning waar je in woont van belang. Hoe groter je huis, hoe meer energie je verbruikt. De manier waarop je energie oogst speelt ook mee. Maak je gebruik van de diensten van een nutsbedrijf, dan zijn de kosten hoger dan wanneer je gebruikmaakt van je eigen waterrad, windmolen of zonnepanelen. Hiernaast is de leeftijd van de mechanische ventilatiebox een grote factor die invloed heeft op de energiekosten.
Heb je een gloednieuw mechanisch ventilatiesysteem, dan zijn de kosten tot 90% lager dan mechanische ventilatieboxen van 10 jaar of ouder. In het verleden betaalde je jaarlijks zo’n € 80 aan energiekosten voor het laten werken van je mechanische ventilatiesysteem. Heb je echter een nieuw ventilatiesysteem dan zijn de kosten nog maar € 8 per jaar. Ben je dus van plan om te renoveren of heb je nog geen mechanisch ventilatiesysteem? Dit is het beste moment om te investeren in een nieuw mechanisch ventilatiesysteem. Niet alleen omdat het systeem het binnenklimaat verbeterd, maar ook omdat de energiekosten lager zijn als je mechanische ventilatiesysteem goed werkt.
Waarom zijn de energieprijzen zo hoog?
De energieprijzen worden gebaseerd op factoren die altijd gelden. Denk aan het weer, de politieke situatie in Nederland en in Europa, de algemene olieprijzen en de prijs die een land betaald voor CO2-uitstoot. Nu de politieke situatie onder druk staat en Rusland minder olie levert, heeft dit direct effect op de energieprijzen in Nederland. De verwachting is dat de prijzen in het komende half jaar hoog blijven, maar voor Nederlanders met een laag inkomen kunnen toeslag aanvragen om de hoge kosten van energieprijzen te dekken.
Leer hier meer over de energietoeslag die je eventueel kunt aanvragen.
Hoe kan ik de kosten van mijn mv verlagen?
Veel mensen denken dat als ze de mechanische ventilatie uitschakelen, de energierekening vanzelf lager wordt. Het tegendeel is waar. Zet je de mechanische ventilatie in een goed geïsoleerde woning uit, dan verslechterd de binnenkwaliteit in rap tempo. Dit heeft niet alleen effect op je gezondheid, maar ook op de gezondheid van je huis en de temperatuur in huis. Zo kun je last krijgen van hoofdpijn, ademhalingsklachten, schimmels, vocht en een lagere of veel hogere temperatuur dan gewenst. Laat de mechanische ventilatie daarom altijd aan staan.
Wil je de kosten van je mechanische ventilatie verlagen of beter benutten? Investeer dan in een WTW of WVV unit. Als er een oud systeem in je huis is geïnstalleerd, dan kan een nieuw systeem ervoor zorgen dat de kosten met maar liefst 90% dalen. Wil jij meer leren over wat jij kunt besparen met een nieuwe mechanische ventilatie unit? Neem nu contact met ons op voor vrijblijvend advies!