+31 6 29540828 info@cubica3.nl

   Geluid mechanische ventilatie is een veelbesproken onderwerp, want wanneer maakt je mechanische ventilatie te veel geluid? En hoe kun je dit verminderen?

   Helaas kan een ventilatiesysteem nooit helemaal stil zijn. Er zit niet alleen een luidruchtige motor in je ventilatiesysteem, maar er is ook luchtverplaatsing met ventilatie, die nooit helemaal stil kan zijn. De motor van de ventilator zorgt voor trillingen die in het kanaal weerklinken. Trillingen vangt het oor op en zet deze om in geluid.

   Maar hoe zorg je voor zo min mogelijk geluid? Lees hier onze tips.

   1. Specificeer geluidslimieten

   Mechanische ventilatiesystemen moeten beschikken over aanvaardbare geluidsniveaus. Om goede akoestische omstandigheden te garanderen, mag het mechanische ventilatiegeluid de limieten niet overschrijden.

   2. Zorgvuldig ontwerp

   De mechanische ventilatiesystemen moet je zorgvuldig ontwerpen. Je kunt het beste de ontwerpers vragen of hun ontwerpen in staat zijn om de geluidslimieten te bereiken.

   De volgende geluid reducerende maatregelen bevelen wij minimaal aan:

   Tip 1: geluid mechanische ventilatie

   Eenheden mogen niet te klein zijn, aangezien goedkopere systemen een veelvoorkomende oorzaak zijn van onaanvaardbaar hoge geluidsniveaus. Lawaai zou een van de belangrijkste overwegingen moeten zijn bij de selectie en dimensionering van de units. Een groter systeem die op een lagere snelheid draait, zal aanzienlijk stiller zijn dan een kleiner systeem die op een hogere snelheid draait.

   Tip 2: geluid mechanische ventilatie

   Mechanische ventilatiesystemen moet je installeren op geschikte trillingsdempers en -platen. Er mogen geen starre verbindingen zijn tussen de systemen en de bouwconstructie. Kanaalindelingen moet je zorgvuldig ontwerpen zonder onnodige bochten in het systeem. Veranderingen in de afmeting en vorm van het kanaal moet je waar mogelijk vermijden.

   Tip 3: geluid mechanische ventilatie

   Je kunt het beste stijve kanalen gebruiken voor kanalen. Flexibele kanalen hebben een veel hogere weerstand tegen luchtstroom. Verbindingen tussen stijve kanalen moet je mechanisch bevestigen. Ook raden we je aan deze met siliconen af te dichten of af te plakken om een ​​luchtdichte afdichting te garanderen.

   Tip 4: geluid mechanische ventilatie

   Waar de kanalen muren binnendringen, moet het gat in de muur voor de kanalen zo klein mogelijk zijn. Eventuele openingen tussen de kanalen en de muur moet je afdichten met een geschikte niet-uithardende mastiek.

   Tip 5: geluid mechanische ventilatie

   Diffusers en kleppen moeten geen hoog geluid produceren. De kleppen moeten indien mogelijk minimaal 3 (en bij voorkeur 5 tot 10) diameters verwijderd worden van de roosters van de kamer.

   3. Installatie omtrent geluid mechanische ventilatie

   Slechte installatie is een veel voorkomende oorzaak van geluidsklachten van mechanische ventilatiesystemen. Let op de volgende voorbeelden van slechte installatie, zoals:

   • Gebruik van flexibel leidingwerk
   • niet-ondersteund leidingwerk
   • onnodige bochten
   • scherpe bochten
   • verzonken of slechte verbindingen.

   Alle hierboven beschreven installatie problemen zouden resulteren in hogere weerstandsniveaus in het systeem. Dus zou je de units op hogere taken moeten gebruiken om de vereiste snelheden te leveren.

   We raden aan dat je erkende installateurs kiest voor installatiewerkzaamheden. Hiermee voorkom je het risico van een slechte installatie.

   4. Inbedrijfstelling

   Dit is de sleutel om ervoor te zorgen dat het systeem correct is geïnstalleerd. We raden aan om een ​​onafhankelijke inbedrijfstelling uit te voeren, zodat je de geluidsgrenzen haalt.

   Systemen moet je uitbalanceren voor de laagst mogelijke snelheid van de ventilator met de kleppen zo open mogelijk. Als onderdeel van het testen moet je de systemen ook controleren. Zo kun je er zeker van zijn dat de systemen niet met te hoge snelheden werken om een ​​slechte installatie te compenseren.

   5. Onderhoud voor minder geluid mechanische ventilatie

   Ontwikkelaars dienen aanbevelingen van de fabrikant door te geven aan bewoners voor het reinigen en onderhouden van de systemen. Dit is een onderhoudsschema dat de bewoners kunnen volgen om ervoor te zorgen dat de systemen schoon en in goede staat blijven.

   Als bewoners de systemen niet onderhouden, zullen ze na verloop van tijd minder efficiënt en luidruchtiger zijn.

   Pin It on Pinterest

   Share This