+31 6 29540828 info@cubica3.nl

      Op 1 oktober 2020 ging de Gasketelwet van kracht, maar op dit moment is er nog steeds een overbruggingsperiode. In een notendop betekent dit dat bedrijven zich nog niet aan de wet hoeven te houden. Desondanks zijn er steeds meer bedrijven klaar voor de wet die verplicht dat bedrijven die gasverbrandingstoestellen installeren, onderhouden of repareren gecertificeerd moeten zijn. Dit moet deze werkzaamheden voor zowel de installateur als mensen in die in het gebouw verblijven veiliger maken. De wet is vooral bedoeld om huizen en gebouwen veiliger te maken. De installatie van een goed mechanisch ventilatiesysteem mag dan ook niet ontbreken. Benieuwd naar hoe het precies zit met de nieuwe Gaswet? Je ontdekt er meer over in dit artikel.  

       
      energie prestatie coëfficiënt

      Waarom bestaat de Gasketelwet?

      De Gasketelwet werd opgesteld na een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid in 2015. In dit rapport werden de gevaren van koolmonoxide beter duidelijk. Er werd ook duidelijk dat deze gevaren voornamelijk veroorzaakt werden door de onkunde van installateurs van verbrandingstoestellen. Verkeerde montage kan immers leiden tot een koolmonoxide lek. Het blijkt ook dat de meeste problemen voorkwamen bij relatief nieuwe installaties. Als reactie hierop heeft het kabinet besloten dat de branche geprofessionaliseerd moet worden, zodat de veiligheid van installateurs en klanten gewaarborgd kan worden. Alhoewel de wet ruim 3 jaar geleden werd geschreven, zijn bedrijven tot nu toe nog niet verplicht om installateurs te certificeren. Hier komt vanaf 1 april 2023 verandering in. De definitieve ingangsdatum stond eigenlijk gepland op 1 januari 2023. 

      Het risico op CO2 ophoping verminderen

      Koolmonoxide is een kleurloos en reukloos gas dat ongemerkt je huis binnen kan sijpelen door verbrandingstoestellen zoals je cv-ketel of gasfornuis. Een slimme ventilatie-unit is een apparaat dat het CO-gehalte bewaakt en automatisch aanpast. Wanneer het CO-gehalte hoog is, worden de ventilatoren ingeschakeld om vervuilde lucht te verplaatsen door schone, gefilterde lucht. Zo voorkom je koolmonoxidevergiftiging en kun je sneller inspelen op lekkages.

      Koolmonoxide is dus een geurloos, kleurloos en smaakloos gas dat bij inademing dodelijk kan zijn. De symptomen van koolmonoxidevergiftiging zijn:

      • hoofdpijn

      • misselijkheid

      • duizeligheid

      • vermoeidheid

      • verwardheid of flauwvallen

      • gebrek aan coordinatie

      • pijn op de borst

      • kortademigheid of moeite met ademhalen

      • hoge hartslag

      • bewusteloosheid

      Voorkom een koolmonoxidevergiftiging door verbrandingstoestellen te laten installeren, repareren en onderhouden door een gecertificeerd bedrijf. Investeer je hiernaast in mechanische ventilatie, dan ben je goed op weg om zowel CO2 ophoping te voorkomen én het binnenklimaat in huis te verbeteren.

      Goede ventilatie van Cubica³

       

      Het doel van mechanische ventilatie is om verse lucht aan te voeren en vervuilde lucht uit gebouwen te verwijderen. Dit wordt bereikt door voldoende verse buitenlucht aan te voeren en overtollige verontreinigende stoffen binnenshuis, zoals kooldioxide, koolmonoxide, rook en andere schadelijke gassen, te verwijderen. Dit gebeurt tegenwoordig met behulp van slimme sensoren en roosters, waardoor het binnenklimaat altijd optimaal is. Is jouw mechanische ventilatiesysteem aan vervanging toe of heb je nog geen mechanisch ventilatiesysteem in huis?

      Benieuwd naar wat jij kunt besparen met een mechanische ventilatie unit van Cubica³? Neem contact met ons op voor meer informatie over onze verschillende modellen en aanvullende dienstverlening. 

      Pin It on Pinterest

      Share This