+31 6 29540828 info@cubica3.nl

   Wil je fruitvliegjes voorkomen met behulp van goede ventilatie? De beste manier om fruitvliegjes te voorkomen is door goed te ventileren. Dit zal helpen om de vochtige omgeving, die perfect is voor de groei en reproductie van deze vervelende insecten, droger te maken. De mechanische ventilatie zorgt er namelijk voor dat de luchtvochtigheid in het hele huis geoptimaliseerd wordt, waardoor je in de warme zomermaanden minder last hebt van fruitvliegjes.

   fruitvliegjes voorkomen

   Wat zijn fruitvliegen precies?

   Fruitvliegen bestaan in verschillende soorten. In Nederland alleen kennen we maar liefst 50 verschillende soorten fruitvliegen. De wetenschappelijke naam van fruitvliegjes is Drosophila melanogaster. Ze zijn slechts 3 mm groot en hebben een bruinachtig lijfje met rode ogen. Alhoewel er veel verschillende soorten fruitvliegjes bestaan, zal je ze niet snel tegenkomen buiten woonwijken waar mensen te vinden te vinden zijn. 

   Fruitvliegen leggen eitjes op fruit, zodat de larven genoeg te eten hebben wanneer ze uitkomen. Tegelijkertijd kan een fruitvlieg maar liefst 400 eitjes leggen en meestal neem je deze eitjes mee vanuit de fruitafdeling van de supermarkt. Wil je de larven uit je fruit halen, dan is het slim om het fruit in een bak met water en flink wat zout te weten. Door het zout worden levende larven uit het fruit gedwongen. De larven zijn niet gevaarlijk voor mensen, maar prettig is het ook niet. 

   Fruitvliegjes voorkomen met luchtstromen

   Mechanische ventilatie is een geweldige manier om fruitvliegjes weg te houden. De luchtstroom die het genereert maakt het moeilijk voor de fruitvliegjes om in de goede richting te vliegen. Hiernaast zorgt de afzuiging in de keuken er vaak voor dat ze in de ventilatieopening worden gezogen. Heb je dus regelmatig last van fruitvliegjes tijdens de warme seizoenen, dan is het slim om je mechanische ventilatie een standje harder te laten werken.

   Fruitvliegjes overleven beter in vochtige ruimtes

   Heb je een mechanisch ventilatiesysteem, dan wordt er constant schone lucht aangevoerd. De vervuilde en vochtige lucht wordt uit de ruimte gezogen, zodat er plaats is voor schone en droge lucht. Hoe beter je ventileert, hoe kleiner de kans is dat je last krijgt van fruitvliegjes in je huis. Fruitvliegjes overleven namelijk beter in vochtige ruimtes. Is de luchtvochtigheid in je huis in orde, dan is je huis direct een stuk minder aantrekkelijk voor fruitvliegjes. Zo verlaag je dus ook de kans op eitjes. 

   Achterhaal de oorzaak

   Fruitvliegjes zijn klein en komen het vaakst naar ons toe als we overrijp fruit hebben. Ze vliegen niet ver, maar ze kunnen wel hinderlijk zijn. Voornamelijk omdat ze zich met velen verzamelen in de fruitmand. Fruitvliegjes komen namelijk af op:

   • Overrijp of beurs fruit
   • Rottende etensresten
   • Alcoholgeur veroorzaakt door fruit 
   • Gemorst drinken, vooral sap of koffie
   • Schoonmaakmiddel met een fruit- of citroengeur
   • Verwelkte planten en/of bloemen
   • Theezakjes en koffieresten 

   rUIM OP EN HOUD SCHOON 

   Fruitvliegjes komen vooral voor in de zomermaanden. Wil je snel van fruitvliegjes af en wil je ze in de toekomst voorkomen? Dan is het vooral belangrijk om geen etensresten in huis te bewaren. Gooi je iets weg, verwijder de vuilniszak dan meteen om te voorkomen dat fruitvliegen eitjes leggen. Heb je de oorzaak gevonden, dan is het belangrijk om de oorzaak te verwijderen en de ruimte schoon te maken met water en een schoonmaakmiddel dat niet naar citroen of fruit ruikt. 

   Fruitvliegen in huis voorkomen

   Om fruitvliegjes in de toekomst te voorkomen kun je verschillende dingen doen. Allereerst is het slim om basilicum en lavendel in de keuken te bewaren. Fruitvliegjes vinden deze geuren niet fijn, waardoor ze sneller uit de buurt van de keuken blijven. Heb je een fruitschaal op de tafel staan, zet er dan een bloemenvaasje met lavendeltakjes naast of bescherm de fruitschaal met een deksel. Het helpt ook om knoflook of kruidnagel neer te leggen, maar dan moet je de geur van knoflook of kruidnagel zelf wel kunnen verdragen. 

   Tot slot houden fruitvliegjes absoluut niet van koude ruimtes. In de zomermaanden is het daarom lastig om fruitvliegjes te voorkomen. Heb je een airco die je regelmatig gebruikt, dan zullen fruitvliegen niet snel in jouw huis te vinden zijn. Heb je geen airco, maar wel een mechanisch ventilatiesysteem? Dan helpt dit systeem ook om de temperatuur in huis aangenaam te houden. Als je naast de mechanische ventilatie de gordijnen dicht doet, dan is het mogelijk om de temperatuur in huis zonder airco te verlagen.

   Pin It on Pinterest

   Share This