+31 6 29540828 info@cubica3.nl

   Valt het wel eens op dat bepaalde materialen in jouw woning in korte tijd zwart kleuren? Dan is de kans groot dat je last hebt van fogging. Fogging is een fenomeen waarbij delen van de woning zwart kleuren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan radiatoren, gordijnen en ramen. In sommige gevallen is fogging ook zichtbaar op de muren en het plafond en dat zorgt voor flinke frustratie in de meeste huishoudens. In dit artikel zoomen wij dieper in op wat fogging is en hoe je het kunt voorkomen zodat jij weer optimaal kunt genieten van jouw woning.

   fogging

   Waar komt fogging vandaan

   Fogging ken je misschien als black magic dust, omdat het meestal vanuit niets lijkt te ontstaan. Fogging is niet hetzelfde als zwartverkleuring door roetaanslag. Bij roetaanslag ontstaat de aanslag geleidelijk door verbrandingsprocessen als roken, koken, het branden van kaarsen, olielampen en de openhaard. Wat fogging precies veroorzaakt is nog niet bekend maar wetenschappers hebben de mogelijke boosdoener geïdentificeerd. 

   Tijdens onderzoeken werden SVOS gevonden. SVOS staat voor semi-vluchtige organische stoffen. Deze stoffen slaan zichzelf op in huisstof en hechten zich zo aan oppervlaktes in de woning. Je vindt vluchtige organische stoffen in producten als verf, cosmetica, luchtverfrissers en in vlamvertragers die in meubels worden verwerkt. SVOS vervliegt langzaam waardoor er tijd is om op te hopen. Wanneer stof gevuld met SVOS deeltjes zich aan jouw woning hechten dan kun je last krijgen van zwart stof: fogging. 

   SVOS kun je meestal niet waarnemen, totdat er zwart stof verschijnt of er een vervelende geur in huis hangt die je niet kunt herleiden. Nieuw onderzoek laat zien dat SVOS op de lange termijn schadelijk kan zijn, maar hoe zorg je ervoor dat je iets aanpakt wat je niet kunt zien? Allereerst is het belangrijk om je gezondheid in de gaten te houden. Heb je regelmatig last van vermoeidheid, hoofdpijn of geïrriteerde luchtwegen en ogen en heb je geen onderliggende aandoeningen? Dan is de kans groot dat er SVOS deeltjes in de lucht hangen die ervoor zorgen dat je je minder goed voelt. 

    

    

   Oplossingen tegen fogging

   Helaas kun je SVOS deeltjes niet helemaal vermijden of verwijderen. Maar je kunt je wel aan een paar belangrijke tips houden die ervoor zorgen dat huisstof geen kans krijgt om op te hopen. Om SVOS deeltjes in huisstof en in de lucht te verminderen kun je de volgende dingen doen:

   • Zorg ervoor dat je het huis goed schoon houd. Door regelmatig te stofzuigen en te dweilen en ervoor te zorgen dat je de hoeken van de kamers niet vergeet kun je fogging minimaliseren. Fogging hoopt zich meestal op in hoeken van de woonkamer, zowel op de grond als tegen het plafond. Vergeet de hoeken daarom niet af te nemen of te stofzuigen. Het regelmatig wassen van lakens en beddengoed en het afnemen van meubels kan er ook voor zorgen dat stofophoping wordt verminderd. 
   • Zorg voor voldoende ventilatie door elke dag het huis te luchten. Je kunt natuurlijk ventileren door ramen tegen elkaar open te zetten en de deur regelmatig open te zetten. Als je op een plek in de wereld woont waar veel smog in de lucht hangt dan is natuurlijke ventilatie geen goed idee. SVOS deeltjes zorgen bij stilstaande wind namelijk ook voor smog. 
   • Installeer  een goed werkend mechanisch ventilatiesysteem om ervoor te zorgen dat vuile lucht de woning kan verlaten. Met een mechanisch ventilatiesysteem zorg je voor een constante toe- en afvoer van schone en vervuilde lucht in elke kamer. Een combinatie van mechanische en natuurlijke ventilatie zorgt voor een optimaal binnenklimaat. 
   • Een optimale luchtvochtigheid zorgt voor minder fogging omdat stof in een goed binnenklimaat minder kans krijgt om op te hopen. Wederom geeft een mechanisch luchtventilatiesysteem de beste kans op een optimale luchtvochtigheid in elke kamer van de woning. Zorg ervoor dat de roosters van het ventilatiesysteem regelmatig schoon worden gemaakt om te voorkomen dat stof zich in de filters ophoopt. 

    

   fogging voorkomen

   Mechanische ventilatie tegen SVOS deeltjes 

   Mechanische ventilatie is niet alleen goed tegen fogging en het verminderen van SVOS deeltjes in de lucht, maar zorgt ook voor andere voordelen. Je leest er alles over in onze kennisbank waar je verschillende artikelen vind over de gezondheidsvoordelen van ventilatie. Wil jij zeker weten dat het mechanische ventilatiesysteem dat jij laat installeren doet wat het moet doen? Bij Cubica3 kun je rekenen op een uitstekende klantenservice, snelle installatie en kwalitatieve ventilatiesystemen. 

    

   Neem nu contact met ons op om meer te leren over onze werkwijze en onze producten of neem een kijkje in de winkel. Hier vind je onze mechanische ventilatiesystemen en de bijbehorende technische informatie. 

     

    Pin It on Pinterest

    Share This