Spinazie maakt je groot en sterk net als Popeye en wortels zijn goed voor je ogen. Maar als je teveel wortels eet dan wordt je huid oranje. Er bestaan talloze fabels en feiten en in sommige gevallen is het lastig te bepalen of het om een fabel of een feit gaat. Wist jij bijvoorbeeld dat je huid echt oranje kan worden als je teveel wortels eet? Zo bestaan er ook feiten en fabels over luchtventilatie. Sommige fabels klinken zo logisch dat je er niet aan twijfelt of het waar is of niet. In dit artikel nemen wij je mee in een paar feiten en fabels over luchtventilatie zodat jij je familieleden en collega’s morgenochtend kunt verassen met leuke ventilatie feitjes tijdens de koffiepauze.

Feiten en fabels over luchtventilatie
Als je onze blogartikelen in de gaten hebt gehouden dan weet je dat de eerste een absolute fabel is: je mag de mechanische ventilatie niet aanzetten terwijl de ramen openstaan. In ruimtes als een operatiekamer, een laboratorium, testruimtes en hightech productie kamers is het belangrijk om de kamer steriel te houden. Daarom mogen in zulke ruimtes de ramen niet worden geopend. Hierdoor zijn mensen in de ruimte volledig afhankelijk zijn van een mechanisch luchtventilatiesysteem voor toevoer van schone lucht.
In een woonhuis geldt dit echter niet. In de meeste ruimtes is er geen enkele reden om de ramen gesloten te houden terwijl de mechanische ventilatie zijn werk doet. Het zorgt er juist voor dat er meer frisse lucht naar binnenkomt. In de zomermaanden zorgen open ramen voor een welkom briesje.
In ventilatiekanalen leeft ongedierte
Er zijn veel mensen die ervan overtuigd zijn dat een mechanisch ventilatiesysteem voor meer ongedierte zorgt. Ventilatiekanalen lijken het perfecte huis voor ongedierte te zijn. Als je jouw mechanische ventilatiekanaal goed onderhoud en de kanalen goed zijn geïnstalleerd dan hoef je niet bang te zijn voor ongedierte in de ventilatiekanalen.
Door de ventilatiekanalen 2 á 3 keer per jaar door te laten spoelen met verhoogde luchthoeveelheden krijgen stof en condens geen kans. Zorg ervoor dat het ventilatiesysteem is voorzien van de juiste filters en vervang deze regelmatig voor de beste garantie op een schoon ventilatiekanaal.
Als gebruiker heb je geen controle over de mechanische ventilatie
Het mechanische ventilatiesysteem wordt geïnstalleerd door een vakman en vanaf de installatie is het systeem erop ontworpen om alles zelf te doen. Het klopt dus dat je in principe weinig tot niets te maken hebt met de mechanische ventilatie. Het is echter niet zo dat je als gebruiker helemaal geen controle over de ventilatie hebt.
Met behulp van een schakelaar met drie standen kun je de mechanische ventilatie harder laten werken. De eerste stand zorgt voor een minimale toe- en afvoer van lucht en staat aan wanneer je niet thuis bent. De tweede stand is bedoeld om te gebruiken wanneer je thuis bent. De derde stand gebruik je tijdens het koken of douchen.
Mechanische ventilatie maakt de lucht in huis droog
Wanneer lucht van buiten naar binnen wordt gehaald dan wordt de lucht warmer. Wanneer lucht warmer wordt dan gaat de luchtvochtigheid omlaag. De lucht wordt daardoor droger. Dit geld niet alleen voor mechanische ventilatie maar voor elke vorm van ventilatie. Bij natuurlijke ventilatie waarbij je de deuren en ramen openzet is het ook zo dat de lucht binnen droger is.
Bij mechanische ventilatie is het tegenwoordig zo dat er iets gedaan kan worden om de luchtvochtigheid in huis te optimaliseren. Zo vind je in veel WTW-units zogenaamde enthalpiewisselaars die vocht opslaan. In sommige systemen kun je kiezen om een actieve luchtbevochtiger toe te voegen aan de mechanische ventilatie. Zo zorg je ervoor dat de lucht in huis nooit te droog en altijd aangenaam blijft.
Een mechanisch ventilatiesysteem is veel werk
Een mechanisch ventilatiesysteem is zeer onderhoudsvriendelijk. Het is daarom een absolute fabel dat een mechanisch ventilatiesysteem veel werk is om te onderhouden. Als je het mechanische ventilatiesysteem 1 á 2 keer per jaar laat reinigen, de filters op tijd vervangt en de ventilatieroosters regelmatig met een doekje afneemt dan zit het onderhoud er alweer op.
Omdat het onderhoud meestal door hetzelfde bedrijf als de installatie wordt gedaan heb je vrijwel geen omkijken naar het onderhoud. Het vervangen van de filters is minutenwerk.