+31 6 29540828 info@cubica3.nl

   Een vochtige zolder is erg vervelend. Heb je hier last van dan merk je waarschijnlijk een muffe geur in huis, condens op de ramen en vochtplekken of zelfs schimmelvorming in de ruimte. Vocht zorgt er ook voor dat de ruimte koeler aan voelt, waardoor je de neiging hebt om te stoken en dat leidt weer tot een hogere energierekening. Een vochtige zolder ventileren kan ervoor zorgen dat je verschillende problemen voorkomt, maar wat zijn de mogelijkheden om een vochtige zolder te ventileren? Je ontdekt het in dit artikel!  

   Een vochtige zolder ventileren

   Redenen waarom vocht zich op zolder ophoopt

   Om er achter te komen waarom vocht zich op de zolder ophoopt, is het belangrijk om de zolder allereerst op lekkages te controleren. Meestal worden lekkages veroorzaakt door externe problemen. Denk bijvoorbeeld aan weersomstandigheden of veroudering van materialen. Verzakkingen in de grond of bouwwerkzaamheden kunnen er ook voor zorgen dat er lekkages optreden. Het vocht dat hierdoor vrij komt kan zich in de ruimte ophopen als de ruimte niet goed geventileerd wordt. Hiernaast loop je het risico op ernstige gezondheidsproblemen als het vochtpercentage in de ruimte niet naar beneden wordt gebracht. Vocht zorgt er namelijk voor dat schimmels sneller groeien, en schimmels zijn schadelijk voor jouw gezondheid én de gezondheid van mensen en dieren die in het huis wonen. Dit is hoe je de zolder kunt ventileren om vochtophoping te voorkomen. 

   Een vochtige zolder ventileren 

   Een vochtige zolder is altijd vervelend en kan op de lange termijn voor flinke problemen zorgen. Daarom is het belangrijk om de zolder goed te ventileren, zodat je vochtige lucht kunt vervangen voor gezonde, frisse lucht. Je kunt de zolder op verschillende manieren ventileren: met natuurlijke ventilatie en met mechanische ventilatie. Kies je voor natuurlijke ventilatie, dan zet je deuren en ramen tegen elkaar open. Op die manier ontstaat er een luchtstroom, waardoor de luchtvochtigheid vanzelf omlaag gaat. Heb je geen ramen op zolder, dan kun je het binnenklimaat op peil houden met een mechanisch ventilatiesysteem. Zo reken je effectief af met schimmels, CO2 ophoping én vochtophoping op zolder. 

   Ventilatiesysteem op zolder 

   Door een mechanisch ventilatiesysteem te laten installeren, krijg je de kans om verschillende ruimtes effectief te ventileren. Het is hierbij niet nodig om de deuren en ramen tegen elkaar open te zetten, en dat is prettig tijdens de koude wintermaanden. Er zijn tegenwoordig verschillende ventilatiesystemen waarmee ruimtes apart van elkaar geventileerd kunnen worden. Op die manier kun je de zolder apart van de rest van de woning ventileren, om het vochtpercentage op zolder naar beneden te brengen.  

   Ventilatiesystemen hebben één ding met elkaar gemeen: ze voeren vervuilde lucht af en brengen schone lucht naar binnen. Dit zorgt ervoor dat schimmels en vocht geen kans krijgen, waardoor het wooncomfort omhoog gaat. Tot slot zorg je met mechanische ventilatie voor een optimaal binnenklimaat, omdat het ventilatiesysteem een constante toevoer van frisse lucht binnen brengt. Ben jij benieuwd naar welk ventilatiesysteem het meest geschikt is voor de vochtige zolder? Neem nu contact met ons op voor vrijblijvend advies van één van onze ventilatie experts. 

    

    

   Pin It on Pinterest

   Share This