Een teken van goede ventilatie is dat je er niets van merkt. Een ventilatiesysteem kiezen dat onmerkbaar werkt, vraagt om een zorgvuldig ontwerp. Hierbij let men op de eigenschappen van het gebouw, de gebruikers en het gebruiksdoel. Goede ventilatie is geluidloos, verbruikt weinig energie en houdt de lucht in alle situaties fris.
1. Huur een professionele ontwerper in
Wanneer je eventueel gaat verhuizen, verbouwen of misschien zelfs een huis bouwt vanaf de grond, kun je het beste een hoofdontwerper inhuren die verantwoordelijk is voor het ventilatiesysteem kiezen van de woning.
2. Juiste maat ventilatiesysteem kiezen
Bij het ventilatiesysteem kiezen, is het essentieel om de maat van de unit te kiezen die bij de behoeften past. Onder normale omstandigheden moet de ventilatie-unit het berekende luchtvolume eens per twee uur op ongeveer half vermogen kunnen veranderen.
Houd er echter rekening mee dat dimensionering op basis van luchtvolume niet altijd correct is. Ook het aantal personen en functies heeft invloed op de benodigde ventilatie. Het is daarom belangrijk om het aantal personen als primair uitgangspunt te nemen voor de dimensionering van de buitenluchtstroom.
3. Automatische functies van de unit
Het is verstandig om de ventilatie naar behoefte aan te passen om het systeem zo min mogelijk energie te laten verbruiken. Als de ventilatie de hele tijd op hetzelfde vermogen werkt, is deze soms onvoldoende en soms te hoog. Er zijn veel mogelijkheden om de ventilatie te regelen, van handmatige aanpassing tot volledig automatische ventilatie.
4. Locatie van de ventilatie-unit
De ventilatie-unit moet binnen worden geplaatst, in een warme ruimte met een temperatuur van minimaal +10 ° C. De locatie van de ventilatie-unit is goed als het geluid niet stoort en het onderhoud eenvoudig is. Vervangen van vuile filters in bijvoorbeeld een inloopkast is niet prettig. Bovendien, aangezien efficiënte warmteterugwinningscellen groot zijn, is er veel ruimte nodig om ze los te maken voor reiniging.
Een technische ruimte, een warme opslag of een bijkeuken zijn goede locaties. Vanwege storende geluiden mag je unit niet naast een slaapkamer of woonkamer aan de muur bevestigen. Let er bij het kiezen van een locatie ook op dat de unit veel elektrische aansluitingen heeft en dat je de condenswater kan aftappen.
5. Ventilatiekanalen
De aanbeveling is om de ventilatiekanalen zo kort mogelijk te bouwen; een lang en ingewikkeld kanaalwerk is duur. Het is goed als het kanaalwerk binnenshuis in warme ruimtes kan worden geïnstalleerd. Ophangingen, tussenvloeren, behuizingen en scheidingswanden bieden goede routes voor ventilatiekanalen. Als alle kanalen zich binnen de damp remmende laag bevinden, is het niet nodig om ze thermisch te isoleren en zijn er ook geen onnodige gaten in de damp remmende laag.
Vanwege het wooncomfort is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan het dempen van het geluid van het kanaalwerk. Zelfs als een geluidsniveau voldoet aan het gereguleerde niveau, kan het bijvoorbeeld in een slaapkamer storend zijn. Het loont de moeite om de geluidsdemping van het kanaalwerk uit te voeren met geluiddempers in het kanaalwerk. Bij sommige units kun je geluidsdemping implementeren met een geluiddemper gedeelte in de unit in combinatie met kanaalgeluiddempers indien nodig. Daarnaast is het verstandig om ervoor te zorgen dat het geluid niet in de constructies van bijvoorbeeld de technische ruimte naar slaapkamers kan reizen.
6. Opstelplaats voor het buitenluchtkanaal
Een luchtrooster aan een muur of onder de dakrand moet aan de koelere kant van het huis worden geplaatst, zodat de zon de binnenkomende lucht in de zomer niet te veel verwarmt. Verder mag de toevoerlucht niet naar binnen worden aangezogen op een plaats in de buurt van een stoffige straat. Afvoerlucht kan via het dak of van de muur naar buiten leiden als het plaatselijke bouwtoezicht het toelaat.
7. Luchtcirculatie
Om lucht door de hele woning te laten circuleren, zijn geschikte circulatieroutes nodig. Een manier om dit te garanderen, is door geen drempels onder deuren te hebben. Als alternatief kun je ventilatieopeningen in deuren of wanden aanbrengen.
8. Onderhoud bij ventilatiesysteem kiezen
Controleer de reinheid van de ventilatie-unit met een interval van 3 tot 6 maanden. Maak indien nodig de filters schoon of vervang ze en verwijder ander afval en vuil. In de loop van de tijd leer je het onderhoudsinterval kennen dat het toestel nodig heeft, maar veel modellen hebben ook een onderhoudsherinnering. De filters dienen in het voor- en najaar vervangen / gereinigd te worden, maar je dient ze minimaal één keer per jaar te vervangen. De behoefte aan onderhoud is afhankelijk van de woonomgeving.