+31 6 29540828 info@cubica3.nl

   Het komt regelmatig voor dat er nog voldoende ventilatie aanwezig is in woningen. Bij woningen die goed geïsoleerd zijn, is het belangrijk om genoeg en bewust te ventileren. Investeer je in een mechanisch ventilatiesysteem met slimme ventilatieroosters, dan heeft dit een goede invloed op het binnenklimaat in huis. Dit is alles wat je over slimme ventilatieroosters moet weten.

   mechanische ventilatie type

   Wat zijn slimme ventilatieroosters

   Slimme ventilatieroosters kennen we ook als zelfregelende roosters. Dit zijn roosters in de ramen of kozijnen die reageren op winddruk. Staat er een flinke wind, dan laten de roosters automatische minder lucht door. Waait het niet dan staan de ventilatieroosters verder open, waardoor er meer lucht naar binnen kan. De meeste roosters buigen de lucht naar boven af, zodat er geen tocht kan ontstaan.

   Ventilatieroosters worden samen met een mechanisch ventilatiesysteem geïnstalleerd. Kies je voor een WTW-unit, dan zal de buitenlucht eerst worden opgewarmd voordat de lucht naar binnen komt. Door te investeren in een unit die ook voorzien is van sensoren, kan de ventilatie afgestemd worden op de luchtkwaliteit in huis. Is het CO2-gehalte of het vochtgehalte uit balans? Dan zal de ventilatie-unit harder werken om de lucht in huis effectief te verschonen.

   Slimme ventilatieroosters voor minder tocht

   Slimme ventilatieroosters reageren dus op de winddruk buiten het gebouw. Bij meer wind gaan ze automatisch dicht en bij weinig wind gaan ze verder open. Er zijn verschillende soorten ventilatieroosters die automatisch reageren. Je kunt kiezen uit slimme ventilatieroosters met een sensor die de luchtdruk meet of slimme ventilatieroosters die voorzien zijn van verende klepjes.

   Heb je normale roosters in huis? Dan is de kans groot dat je soms last hebt van tocht. Er kan namelijk veel lucht naar binnen komen als de wind op het rooster staat. Heb je slimme ventilatieroosters dan heb je hier geen last van. Het zorgt er bovendien voor dat de roosters niet dicht staan wanneer ze open horen te staan en andersom. Je hebt dus geen omkijken naar de roosters, maar kunt wel voldoende ventileren met behulp van de roosters.

   In welke huizen kun je de roosters plaatsen?

   Slimme ventilatieroosters kunnen in elk huis geplaatst worden. Ook als je nog geen mechanisch ventilatiesysteem hebt laten installeren. Sta je op het punt om het huis te renoveren en worden de kozijnen vervangen? Dan is dit ook het beste moment om roosters te laten vervangen. Pak je het vervangen van kozijnen, ramen en roosters tegelijk aan dan bespaar je kosten. Je bespaart niet alleen op aanschafkosten, maar ook op installatiekosten! Hiernaast zorgen slimme ventilatieroosters ervoor dat de isolatiewaarde van de woning omhoog gaat, en daar kun je op een later moment weer van profiteren.

   Let op naden en kieren bij oude woningen

   Maak je gebruik van natuurlijke ventilatie? Dan is de kans groot dat het huis ook veel naden en kieren heeft. Alhoewel mensen denken dat deze kieren en naden bijdragen aan ventilatie in huis, is dit juist nadelig voor je woning. Er komt namelijk wel verse lucht binnen, maar je hebt geen controle over hoeveel frisse lucht er binnen komt en op welk moment. Tijdens de winter kan dit dus erg oncomfortabel zijn en het zorgt bovendien voor meer tocht in huis. Wil je kunnen regelen hoeveel frisse lucht er op welk moment binnenkomt? Dicht de naden en kieren van het huis en investeer in slimme ventilatieroosters.

   mechanische ventilatie type (1)

   Waarom zijn ventilatieroosters belangrijk?

   Omdat woningen steeds beter geïsoleerd worden is het ook steeds belangrijker om goed te ventileren. Als je dit niet doet dan heeft dit nadelige gevolgen voor zowel het huis als je algemene gezondheid. Merk je bijvoorbeeld regelmatig condens aan de binnenkant van de ramen? Of ontstaan er schimmelplekken in de badkamer die je maar lastig weg krijgt? Er bestaat een grote kans dat je niet voldoende ventileert, waardoor het vochtgehalte in huis te hoog is. Ventilatie zorgt er ook voor dat stof, fijnstof en roet het huis kunnen verlaten, waardoor het binnenklimaat al snel gezonder wordt. Hiernaast zorgt ventileren ervoor dat CO2 geen kans krijgt om in een ruimte op te hopen.

   Waar worden ventilatieroosters geïnstalleerd?

   Er bestaan verschillende soorten ventilatieroosters die je op verschillende plekken kunt installeren. Denk bijvoorbeeld aan roosters boven de ramen of in de kozijnen. Maar ook aan afzuigroosters in het plafond in de keuken, de badkamer en het toilet. Deze afzuigroosters zijn gekoppeld aan het mechanische ventilatiesysteem. Door slimme ventilatieroosters met MV installaties te combineren kun je profiteren van optimale ventilatie op elk moment. Tijdens de winter zorgt het systeem ervoor dat de binnenlucht gezuiverd wordt zonder de ramen te hoeven openen. In de zomermaanden zorgt de MV installatie voor het filteren van pollen en stof.

   Laat een mechanisch ventilatiesysteem installeren

   Ventileer jij alleen natuurlijk, maar ben je op zoek naar manieren om het binnenklimaat te verbeteren? Met een mechanisch ventilatiesysteem zuiver je niet alleen de lucht in huis. Kies je voor een WTW-unit, dan is het ook mogelijk om tot 90% van de warmte uit de lucht terug te winnen, waardoor de stookkosten in de wintermaanden omlaag kunnen. Hierdoor bespaar je op de lange termijn en zorg je voor een comfortabel binnenklimaat in huis.

   Wil jij weten wat jij kunt besparen door een mechanisch ventilatiesysteem te laten installeren? Ontdek het nu contact met ons op te nemen voor meer informatie.

   Pin It on Pinterest

   Share This