+31 6 29540828 info@cubica3.nl

   Mechanische ventilatiesystemen zijn complex, maar tegenwoordig noodzakelijk om de luchtkwaliteit in een gebouw gezond te houden. Nieuwbouw woningen en gebouwen zijn namelijk zo goed geïsoleerd, dat vervuilde lucht geen kant op kan als de ramen, deuren en roosters gesloten zijn. Je wilt daarom dat het mechanische ventilatie systeem zo lang mogelijk zijn werk blijft doen. Hoe je de levensduur van je mechanische ventilatiesysteem kunt verlengen? Dat ontdek je in dit artikel.

   energie prestatie coëfficiënt

   De levensduur van je mechanische ventilatie verlengen

   De aanschaf en installatie van een mechanisch ventilatiesysteem kost tijd en een redelijke investering. Is het systeem eenmaal geplaatst, dan wil je hier zo lang mogelijk van kunnen profiteren. Dit doe je door de volgende tips toe te passen:

   • Laat de installatie van het mechanische ventilatiesysteem over aan een professional.
   • Vraag de installateurs naar tips om het mechanische ventilatiesysteem zelf te onderhouden.
   • Plan een regelmatige onderhoudsbeurt in, uitgevoerd door specialisten.
   • Vervang versleten of sterk vervuilde onderdelen op tijd.
   • Laat een nieuw systeem installeren na ± 15 jaar.

   Installatie en advies door professionals

   Mechanische ventilatie is een belangrijk onderdeel van het HVAC-systeem van je huis. Het is het proces waarbij het systeem lucht in een kamer of gebouw wisselt met gefilterde buitenlucht. Ventilatie is nodig om overtollige warmte, vocht en verontreinigende stoffen uit het binnenmilieu te verwijderen. Om dit te kunnen bereiken wordt er een netwerk van buizen aangelegd.

   Omdat de installatie van een mechanisch ventilatiesysteem om expertise vraagt, is het altijd verstandig om de installatie over te laten aan professionals. Op die manier weet je zeker dat de installatie goed gebeurt en loop je minder snel tegen reparatiekosten van fouten aan.

   Tips om je mechanische ventilatiesysteem zelf te onderhouden

   Wil je je mechanische ventilatiesysteem zelf onderhouden, dan is het vooral belangrijk om de roosters en filters goed schoon te houden. Neem de roosters en uiteinden van kanalen regelmatig af met een doek om ophopend stof te voorkomen. Hiernaast kun je de filters onder de kraan of met een stofzuiger schoonmaken. Spoel je ze af, zorg dan dat ze 100% droog zijn voordat je ze terugplaatst. Hiernaast kun je de kanalen zelf met een stofzuiger schoonmaken, maar kijk hierbij uit dat je de buizen niet beschadigd. Filters worden hiernaast om de 6 tot 12 maanden vervangen, zodat ze kwalitatief blijven.

   Regelmatig onderhoud door experts

   Mechanische ventilatiesystemen hebben een lange levensduur als je ze goed onderhoud. Dit doe je door de filters om de 6 tot 12 maanden te vervangen. Hiernaast raden wij aan om het volledige systeem, inclusief kanalen om de 4 jaar te laten inspecteren en reinigen. Op die manier onderschep je problemen door schade en blijft het systeem langer operationeel. Neem contact met ons op voor meer informatie over het laten reinigen en inspecteren van jouw mechanische ventilatiesysteem.

   Nieuw systeem na gemiddeld 15 jaar

   Hoe goed je ook voor je mechanische ventilatiesysteem zorgt, na verloop van tijd moeten dergelijke systemen vervangen worden. Is het inmiddels zo’n 15 jaar geleden dat jouw mechanische ventilatiesysteem werd geïnstalleerd? Neem dan nu contact met ons op voor meer informatie over eventuele vervanging van het mechanische ventilatiesysteem.

   Pin It on Pinterest

   Share This