+31 6 29540828 info@cubica3.nl

   Per 1 januari 2021 is het bij het aanvragen van een vergunning voor nieuwbouw en utiliteitsbouw, verplicht om te voldoen aan de BENG eisen. BENG staat voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen. De nieuwe bouwregels stellen eisen aan fossiel energiegebruik en het opwekken van hernieuwbare energie van gebouwen. In een notendop betekend dit dat je bij de bouw van nieuwe woningen en gebouwen niet alleen rekening moet houden met isolatie. Het toepassen van duurzame energie tijdens en na de bouw is ook opgenomen in de BENG regeling. In dit artikel vertellen wij meer over de drie BENG indicatoren en welke eisen er gesteld worden aan mechanische ventilatie.

   BENG

   De drie BENG indicatoren uitgelegd

   De BENG-eisen zijn opgebouwd uit drie indicatoren die duidelijkheid bieden aan opdrachtgevers, ontwikkelaars, architecten en aannemers.

   1. Maximale energiebehoefte per woning of gebouw

   Allereerst zijn er eisen gesteld aan de hoeveelheid energie die er nodig is om een gebouw te verwarmen en af te koelen. Voor utiliteitsbouw reken je hierbij ook de energie voor verlichting mee.

   Voor gebouwen met een woonbestemming mag er niet meer dan 25 kWh/m2/jaar verbruikt worden. Utiliteitsgebouwen mogen maximaal 50 kWh/m2/jaar verbruiken. De maximale energiebehoefte wordt niet overschreden als het gebouw is voorzien van goede isolatie, optimale luchtdichtheid en een optimale luchtvochtigheid.

   2. Maximaal primair fossiel energiegebruik

   Ten tweede zijn er eisen gesteld aan het maximaal primair fossiel energieverbruik. Dit maximale getal bepaal je aan de hand van de vraag: hoeveel energie is er nodig om in de energiebehoefte van het gebouw te voorzien? Deze waarde hangt sterk samen met de gebouwinstallaties: verwarming en koeling, maar ook warm tapwater, hulpenergie, luchtbevochtiging, mechanische ventilatie en verlichting.

   Door bijvoorbeeld gebruik te maken van zonnepanelen is de kans al erg groot dat het maximaal primair fossiel energieverbruik niet wordt overschreden. Bovendien zorgt een mechanisch ventilatiesysteem, voorzien van WTW, ervoor dat de woning warm blijft waardoor stoken niet noodzakelijk is.

   3. 50% hernieuwbare energie

   Tot slot is het bij nieuwbouw verplicht om voor minstens 50 procent gebruik te maken van hernieuwbare energie. Je bereikt dit percentage door zonnepanelen, biomassa of windenergie te gebruiken.

    

    

   BENG 1

   Beng en ventilatie

   De BENG regeling is samengesteld met behulp van het Bouwbesluit uit 2012. Hierin worden ook nieuwe geluidseisen gesteld aan installaties voor warmteopwekking en ventilatie. Het gaat om warmtepompen, airco’s en ventilatiesystemen die je in woongebouwen kunt installeren. Eerder werd aangekondigd dat de eisen op 1 januari 2021, tegelijkertijd met BENG, van kracht zouden worden. Dit is toentertijd naar 1 april 2021 verschoven waardoor de bouw- en installatiesector tijd kreeg om aan de nieuwe geluidseisen te voldoen.

    

   Wil jij zeker weten dat jouw mechanische ventilatiesysteem voldoet aan de gestelde eisen in het bouwbesluit? Neem snel contact met ons op voor meer informatie!

    

   Mechanische ventilatie laten installeren? 

   Neem nu contact met ons op om meer te leren over onze werkwijze en onze producten of neem een kijkje in de winkel. Hier vind je onze mechanische ventilatiesystemen en de bijbehorende technische informatie. 

     

    Pin It on Pinterest

    Share This