+31 6 29540828 info@cubica3.nl

   Of je nu een eigenaar of een huurder bent, het bestrijden van schimmel in de badkamer is een must als je de kamer schoon, veilig en gezond wilt houden – om nog maar te zwijgen van de schade aan muren en plafonds! Je badkamer ventileren is hierbij een noodzakelijk proces.

   Elke badkamer zal vocht verzamelen – dat is een gegeven. Maar door het vochtgehalte in de badkamer te verlagen, kun je voorkomen dat schimmel ontstaat of de groei van schimmel vertragen als het er al is. Jouw badkamer schimmelvrij houden is relatief eenvoudig als je consequent schoonmaakt en deze eenvoudige tips en trucs volgt om het vochtgehalte in de kamer te verlagen.

   Tips badkamer ventileren en schimmel voorkomen

   Badkamer ventileren met een goede ventilator

   Het eerste dat je in elke badkamer van het huis moet hebben, is een effectieve ventilator. Ventilatieopeningen werken door het vocht uit de lucht te zuigen en naar buiten te sturen. Het is de eerste verdedigingslinie tegen vocht en schimmel.

   De CFM (kubieke voet per minuut) -telling op je ventilator zal je vertellen of deze goed genoeg is voor de ruimte. Als het te klein is, koop dan een krachtigere.

   Laat de ventilator goed draaien

   Het is niet voldoende om de ventilatieopening te laten lopen tijdens het douchen of in bad – je moet het minstens een half uur laten aanstaan ​​nadat je klaar bent.

   Dit voorkomt dat overgebleven vocht de muren en het plafond beschadigt en schimmel groeit. Een goede manier om dit te regelen, is door de ventilator op een timer te zetten. Op die manier hoef je niet terug naar de badkamer om hem later uit te zetten.

   Los alle lekken op

   Lekkages kunnen er ook voor zorgen dat vocht zich ophoopt en schimmel groeit. Als je een lek ziet, laat het dan niet liggen voor “als je tijd hebt”. Repareer het meteen als je kunt, of bel een loodgieter om het voor je te doen als dat nodig is. Wachten zal de zaken alleen maar erger maken, vooral als schimmel zich vastzet en begint te groeien. Het is veel moeilijker om schimmel te verwijderen dan om het te voorkomen

   Was vloerkleden en handdoeken regelmatig

   De badmat en de handdoeken zijn ideale plekken voor schimmelgroei, vooral als je ze gedurende lange tijd ongewassen laat.

   Een gemakkelijke manier om schimmel in je badkamer te bestrijden, is door je handdoeken en badkamerkleden regelmatig – minstens één keer per week – samen te wassen. Schone handdoeken en vloerkleden zorgen voor een schonere, gezondere badkamer.

   Droog je doucheproducten af

   Hier is er nog een die contra-intuïtief is voor veel van ons drukke mensen, maar nog steeds essentieel om schimmel weg te houden: sponzen en productflessen uit de douche halen wanneer ze niet in gebruik zijn.

   Terwijl ze drogen, kan water zich onder hen ophopen en worden ze de perfecte voedingsbodem voor schimmel en meeldauw.

   Open je badkamerramen en sluit de deur

   Door frisse lucht in je badkamer te laten komen, zorg je voor een betere luchtstroom en help je de kamer efficiënter te drogen. Sluit de badkamerdeur om het geproduceerde vocht tegen te houden en open de badkamerramen terwijl je baadt om het op natuurlijke wijze te verspreiden

   Verlaag de luchtvochtigheid met een luchtontvochtiger

   Luchtontvochtigers zijn een uitstekende keuze om ventilatie te creëren en schimmelgroei te voorkomen, vooral als je in een warm, vochtig klimaat leeft. Luchtontvochtigers kunnen een groot verschil maken door de hoeveelheid vocht in de lucht aanzienlijk te verminderen.

   Schakel de airconditioner in

   Airconditioners koelen de lucht niet alleen af, maar conditioneren deze ook door vocht te verwijderen. Installeer een raam-AC-unit en houd de temperatuur een beetje koeler om ventilatie te creëren en groei te voorkomen.

   Laat de douchedeur of het gordijn na het douchen openstaan

   Door je douche open te laten, wordt de verdamping bevorderd en droogt je douche sneller uit. Het sluiten van de deur of het gordijn vertraagt ​​het droogproces, waardoor een vochtige omgeving ontstaat waarin schimmels en bacteriën gedijen.

   Schimmel- en meeldauwbestendige producten aanschaffen

   Door de juiste producten voor je badkamer te kiezen, voorkomt je dat je ongezonde omstandigheden ontwikkelen. Als je van plan bent om in de nabije toekomst een badkamer in je huis te upgraden, zorg er dan voor dat je een ervaren verbouwingsbedrijf kiest dat je inzicht kan geven in het handhaven van de hygiënische omstandigheden in je badkamer.

   Badkamersystemen met een vast oppervlak zijn de afgelopen jaren enorm vooruitgegaan en er zijn nu producten beschikbaar met ingebouwde antimicrobiële eigenschappen die schimmel- en meeldauwgroei kunnen stoppen. De aannemer waarmee je samenwerkt, moet niet alleen dergelijke producten aanbieden, maar moet ook duidelijk kunnen uitleggen hoe ze werken en wat voor soort onderhoud nodig is.

   Waarschuwingssignalen onjuist badkamer ventileren

   Als je problemen hebt met de ophoping van overtollig vocht, zijn er waarschijnlijk waarschuwingssignalen die in de loop van de tijd stoom hebben verzameld. Let op deze rode vlaggen in je badkamer, die aangeven dat je mogelijk slechte ventilatie hebt:

   1. Vlekken op de muren of het plafond
   2. Afbladderende verf of behang
   3. Leidingcondensatie of corrosie
   4. IJzige ramen
   5. Mal
   6. Overmatige luchtvochtigheid

   Onderzoek je toilet en de leidingen erachter, samen met de leidingen onder de gootsteen van je badkamer om te zien of er zich condens heeft verzameld. Een bezweet toilet of bezwete leidingen kunnen wijzen op andere problemen – zoals een lekkage van een wc-spoelklep of de noodzaak van enige leidingisolatie – maar kunnen ook een teken zijn van slechte ventilatie in de kamer.

   Hoe badkamer ventileren

   Om goed te kunnen functioneren, moeten de ventilatiekanalen in de badkamer zo kort mogelijk zijn, geïsoleerd zijn en enkele centimeters van de buitenkant van een huis uitsteken. Als je een ouder ventilatiesysteem hebt dat niet goed lijkt te werken, moet je een professional de kanalen laten controleren.

   Als ze draaien op weg naar de ventilatieopening aan de buitenkant, kunnen de verbindingen zijn losgeraakt of uit elkaar zijn gevallen, waardoor de werking van het systeem wordt belemmerd. En nogmaals, als de kanalen niet buiten het huis uitkomen, moet je ze goed laten ventileren.

   Als je badkamer geen ventilatiekanaal of raam heeft waardoor vocht kan ontsnappen tijdens het douchen of baden, moet je er waarschijnlijk een laten installeren. Alleen een geventileerd raam hebben is onpraktisch in delen van het land met koud winterweer.

   Nieuwe badkamerventilatie- en ventilatorsystemen hebben een aantal grote voordelen ten opzichte van hun voorgangers. Meestal werken ze stiller dan oudere modellen. Sommige hebben ook timers of hygrostaat die automatisch worden ingeschakeld wanneer de omgeving een bepaalde luchtvochtigheid bereikt. Praat met een professional over wat het beste werkt in je huis.

   Pin It on Pinterest

   Share This