+31 6 29540828 info@cubica3.nl

   Ventileren is belangrijk en dat is onder de meeste mensen inmiddels bekend. Toen de overheid in 2021 meer aandacht gaf aan het hoog houden van de luchtkwaliteit in gebouwen, werden er echter ook veel misverstanden de wereld in geslingerd. Dit zijn de 5 misverstanden over mechanische ventilatie die wij graag uit de wereld willen helpen!

   misverstanden over mechanische ventilatie

   5 MISVERSTANDEN OVER MECHANISCHE VENTILATIE

    

   Mechanisch ventileren werkt alleen als je de ramen ook open zet 

   Mechanisch ventileren werkt niet alleen als je de ramen ook open zet. Het zorgt er juist voor dat je de binnenlucht kunt verversen zonder de ramen en deuren tegen elkaar open te zetten. Dit is prettig in de winter, omdat de kou zo niet naar binnen kan komen. Wil je de ramen in de zomer open zetten dan kan dat gerust in combinatie met een mechanisch ventilatiesysteem. Maar je hoeft dus niet bang te zijn dat de installatie minder goed werkt als je de ramen niet open zet.

    

   Frisse tocht zorgt voor een gezondere binnenlucht

   Sommige mensen vinden tocht fijn, maar voor je algemene gezondheid is tocht een stuk minder fijn. Het zorgt er allereerst niet altijd voor dat de binnenlucht gezonder wordt, omdat de kans groot is dat er juist schadelijke stoffen naar binnenkomen via de tocht. Hiernaast heeft tocht op de lange termijn verregaande gevolgen voor je gezondheid: van droge ogen tot concentratieproblemen en van pijnlijke armen en schouders tot kloppende hoofdpijn. Heb je last van deze klachten? Dan is het slim om te onderzoeken of je langdurig op de tocht zit, bijvoorbeeld op kantoor. Is de ruimte waarin je regelmatig verblijft helemaal tochtdicht gemaakt, zorg er dan wel voor dat je goed ventileert met een MV unit. Op die manier kan er toch schone lucht naar binnen en kan de vervuilde lucht op een veilige manier naar buiten.

    

   Mechanische ventilatie zorgt voor geluidsoverlast

   Heb je last van het geluid dat afkomstig is van de MV installatie, dan is de kans groot dat er iets stuk is. Een MV installatie hoort namelijk niet veel geluid te maken. Heb je last van een tikkend of brommend geluid? Neem dan zo snel mogelijk contact op met een monteur om erachter te komen waar het geluid vandaan komt. Een regelmatige onderhoudsbeurt kan er ook voor zorgen dat de installatie geen geluidsoverlast veroorzaakt. Sla daarom geen beurten over en breng de monteur op de hoogte als je toch last hebt van de installatie.

    

   Zonder natuurlijke ventilatie is het risico op sick building syndrome groter

   In de jaren 90 werd het sick building syndrome voor het eerst opgemerkt. Dit is een situatie waarin mensen in een gebouw plots ziek worden, zonder hier een directe reden voor te ontdekken. Deze klachten werden meestal veroorzaakt door een slecht binnenklimaat. In de jaren 90 hadden we echter nog niet de technologie om elk gebouw van een luchtkwaliteitsmeter te voorzien, waardoor er onduidelijk bleef waarom mensen ziek werden. In 2022 geloven mensen dat de enige manier om dit syndroom te vermijden, natuurlijke ventilatie is. Het tegendeel is echter waar als er een MV installatie in het gebouw aanwezig is. Woon je in een stad waar de luchtkwaliteit niet optimaal of slecht is, dan kan natuurlijke ventilatie er zelfs voor zorgen dat je vervuilde lucht naar binnen haalt. Met een mechanisch ventilatiesysteem voorkom je dit, omdat de vervuilde buitenlucht wordt gefilterd voor het de ruimte ingeblazen wordt.

    

   Mechanische ventilatie is duur 

   Investeer je in een goed mechanisch ventilatiesysteem dan verdient de aankoop zichzelf op den duur terug. Alhoewel de aanschaf van een mechanisch ventilatiesysteem een redelijke investering is, kun je er op de lange termijn namelijk geld mee besparen. Met een MV houdt je de luchtkwaliteit zo hoog mogelijk, waardoor je minder hoeft te stoken om er comfortabel bij te zitten. In de winter zorgt het ervoor dat frisse lucht naar binnen komt zonder de deuren en ramen tegen elkaar open te zetten. In de zomer reguleert het de luchtvochtigheid, waardoor de temperatuur niet te hoog oploopt. Dit zorgt er bovendien voor dat vocht en schimmels geen kans krijgen, waardoor je ook minder bezig bent met het onderhouden van je woning.

   Heb jij nog geen mechanisch ventilatiesysteem in huis? Dan is het hoog tijd om je hierin te verdiepen! Je kunt met een MV unit namelijk van verschillende voordelen profiteren. Zowel op gebied van gezondheid als financieel. Ben jij benieuwd naar hoeveel jij kunt besparen met de installatie van een mechanisch ventilatiesysteem? Neem contact met ons op om erachter te komen welke installatie het beste bij jouw verwachtingen en pand past!

    

   Pin It on Pinterest

   Share This